Till dig som tror att digitaliseringen inte påverkar just din bransch

En bank, ett kryddbolag och ett app-företag. De får stå som exempel nu när vi samlar några inspirerande berättelser om hur digital disruption kan se ut i olika branscher.

“Äh, i den här branschen kan man inte disrupta.” Det tror vi inte på. Disruption kan se ut på olika sätt, och kan komma från olika håll. Vi ger exempel på tre olika sätt att disrupta genom att:

  • disrupta sig själv
  • expandera för att disrupta branschen
  • vara nystartad och disrupta underifrån.

Du som inte tror att det går att disrupta i din bransch – titta lite extra på vårt mellersta exempel (och läs också om stålbolaget som disruptade sig självt).

###Storbanken som (inte) konkurrerar med sig själv

Det gäller att våga förändras innan det är för sent. För många företag är det svårt, och kanske blir det svårare ju större man är. Det är svårt att se att någon annan kommer att hota ens verksamhet, så därför ser man ingen mening med att förändras. Många företag vågar inte heller laborera med att disrupta sig själva, eftersom de inte vill riskera att kannibalisera på sina egna kunder.

Det gäller inte National Australia Bank (NAB), en av Australiens största banker. År 2008 startade de en konkurrent till sig själva: UBank, en helt online-baserad bank. Trots att UBank är ett dotterbolag till NAB är UBank helt självständig, har sin egen identitet och sina egna mål. UBank är också riktad till en lite annan publik: de unga, teknikvana kunderna, som vill sköta sig själva, söker enklare produkter och vill ha lägre priser.

Eftersom NAB var tidigt ute räknade de med att UBank skulle dra till sig fler kunder från konkurrerande banker än från NAB, så att de skulle göra en nettovinst i kundantal. Och det verkar ha funkat: 2014 rapporterade NAB att 85 % av de nya bostadslåns-kunderna som UBank hade fått under året var helt nya för NAB – UBank kannibaliserade alltså inte på NAB, utan tog snarare av de andra bankernas kunder.

NAB är nöjda, och kunderna är också nöjda. En kundnöjdhetsmätning visade att UBank har nöjdare kunder än alla de fyra storbankerna i Australien (inklusive NAB), och de ligger dessutom över medel för alla landets banker.

###Kryddföretaget som fick en teknologi-avknoppning Kryddbranschen är kanske inte den första man tänker på när det handlar om digital disruption, men det finns där också. McCormick & Company har sålt kryddor och smaksättare sedan 1889, och är numera ett av USA:s 1 000 största företag.

År 2013 lanserade de FlavorPrint, ett webbaserat verktyg som föreslår recept baserat på vilka smaker du tycker om. För att McCormick ska kunna rekommendera rätt recept för dig får du börja med att svara på ett smaktest. Du börjar med att välja om du är allätare, vegetarian eller vegan, och får sedan ge tumme upp eller tumme ner till 20 olika rätter och smaker (till exempel rosmarin, blåmögelost, tomat, Buffalo wings och kamomillte). Till sist får du svara på om du har några allergier.

Resultatet blir ett personligt flavorprint, “smakavtryck”, och förstås också ett antal personliga receptförslag. För oss som bor i Sverige är det lite extra jobb med att konvertera receptens “Fahrenheit”, “cups” och “ounces” till våra egna köksmått, men med Googles hjälp är det inte svårt. Skapar du ett konto kan du behålla dina uppgifter till nästa gång, och FlavorPrint kommer att lära sig mer och mer om dina smakpreferenser över tid.

För att hålla den röda tråden och se till att knyta kunderna till sig även i affären använder de också smakavtryck på sina kryddpåsar, så att kunden lätt ska kunna se om en krydda verkar vara något för dem.

Till skillnad från NAB har McCormick inte konkurrerat med sig själva med sin disruption, utan bara förbättrat sin egen verksamhet (vilket förstås gör dem bättre i förhållande till konkurrenterna). Fast så “bara” är det inte. FlavorPrint kallas ibland för “matens Netflix”, och tjänsten har blivit så populär att McCormick har startat sitt eget teknologi-företag, Vivanda. Det över 125 år gamla kryddbolaget är still going strong.

###IT-entreprenörerna som disruptade parkeringsplatsen Att vara ny i företagskampen är inte lätt. Kanske saknar man både kontakter och pengar. Men att vara ny har också två stora fördelar: man har inget att förlora, och eftersom man är nystartad är organisationen anpassad efter nutiden.

Parkster startades 2010 av ett gäng IT-entreprenörer som hade tröttnat på hur jobbigt det var att hitta parkeringsautomater och stressa iväg mitt i ett möte för att fylla på pengar. Parksters vd Henrik Hallgren berättar att de hade fördel av att de kom från IT-hållet och enbart fokuserade på att göra en app, medan nästan alla andra aktörer i branschen gjorde appar som ett tillägg i efterhand. Parksters fokus och lättrörlighet verkar ha betalat sig. I dag är Parkster en av de mest omtyckta parkeringsapparna, och trenden för företaget pekar uppåt.

Förmodligen kommer det att fortsätta på det här sättet – om inte för Parkster så i alla fall för parkeringsappar. Många kommuner har fått problem nu när de nya mynten har kommit. Några har löst det genom att ta bort möjligheten att betala parkering med mynt, andra genom att uppgradera bara en del av sina gamla automater, med bieffekten att kunderna får längre att gå. Bara där finns incitament för att använda en app i stället (eller om kommunen inte tillåter det än, kräva att det ska gå att betala med en app).

Parkeringsautomat-tillverkarna ligger nog pyrt till. Även om de kommer med innovationer som solcellsdrivna automater, verkar det som att det pågår en långsiktig avveckling av p-automater. De har helt enkelt fått se sig omsprungna av uppstickare som Parkster.

###Nu är det din tur att förändras Exemplen visar att det går att disrupta – och att det är viktigt att disrupta – oavsett om man är liten eller stor. Vilket av företagen liknar ditt företag mest? Hur skulle du kunna disrupta din bransch? Genom att starta något konkurrerande, som NAB? Genom att utvidga er verksamhet, som McCormick? Eller genom att börja från noll, som Parkster?

Vi på Billogram känner oss kanske mest besläktade med Parkster (som förövrigt är en av våra kunder): vi kommer båda underifrån med en helt ny produkt som disruptar en sedan länge förlegad lösning – allt för att livet ska bli lite lättare för människor. Webbfakturan förändrar processen för både sändare och mottagare, och vi tror att den är framtiden. Lär dig mer om fakturan som kommunikationsyta.