Fakturan går från nödvändigt ont till en god kundupplevelse

Med Billograms nya design tar fakturan ytterligare ett stort kliv bort från att vara en kognitiv börda för företag och deras kunder, mot att istället erbjuda en effektiv process och en användarvänlig upplevelse.

Ända sedan Billogram utvecklade sitt nya digitala format och gav det samma interaktivitet som en hemsida, så har fakturan även utrustats med smart teknik som effektiviserar och automatiserar processen för fakturautställaren. Något som förstås både frigör resurser och sänker kostnader.

Jämfört med PDF- och pappersfakturor, har den interaktiva fakturan nästan bara namnet gemensamt med sina föregångare. Ny funktionalitet innebär bland annat en ökad tydlighet, fler nya betalsätt och möjligheten att kontakta kundtjänst direkt på fakturan. Sammantaget ger det uppdaterade gränssnittet kunden en bättre upplevelse av utställarens varumärke, samt erbjuder en smidigare upplevelse, förbättrad kontroll och ökad valfrihet.

Med den senaste designuppdateringen, har fokus förutom en ökad varumärkesexponering, legat på att låta kunden bättre hantera och överblicka sina betalningar.

Sedan tidigare är alla Billograms digitala fakturor responsiva och omni-anpassade, vilket innebär att samma upplevelse utlovas oavsett om fakturan öppnas på en mobil, surfplatta, i internetbanken eller via en dator.

Det första som blir tydligt efter den senaste uppdateringen är hur mycker mer utrymme som utställaren nu ges att kommunicera sitt varumärke till mottagaren via headerbilden. Här kan kampanjer eller nya budskap presenteras vid varje fakturatillfälle, vilket bidrar till en mer sammanhållen grafisk profil och samtidigt ger en mer intressant upplevelse av varumärket.

Kunden har också hamnat i fokus, med sitt namn tydligt centrerat i toppen. Här finns också en uppmaning om att aktivera autogiro och plats för att presentera viktiga notiser.

Själva fakturavyn har vidgats till att ge rum åt upp till tre olika fakturor, där var och en kan betalas på valfritt sätt. Specifikationen klickas enkelt fram och ger en tydlig överblick av vad kostnaden avser.

Under varje belopp visas den aktuella betalstatusen tydligt, vilket minskar risken för uteblivna- och dubbelbetalningar.

I högra hörnet av varje faktura ryms nu en meny där mottagaren bland annat enkelt kan se hela fakturan, spara den som PDF, eller kontakta kundtjänst.

Betalknappen öppnar upp en undermeny med enkla betalsätt som Swish, Banköverföring eller QR-kod.

Det vi kallar Engagemangsytan, finns till för att kunna lyfta fram information, undersökningar eller relevanta erbjudanden. Upp till två olika budskap kan presenteras vid varje fakturatillfälle och länkar sedan vidare till valfri sida, alternativt så kan kunden agera på ett erbjudande direkt på fakturan. Den information som presenteras här kan med fördel enkelt individanpassas
eller segmenteras.

Meddelandefunktionen finns nu dels under menyn på varje faktura, men nås också längst ner på sidan. Här erbjuds utställaren att addera meddelanden innan fakturan skickas, men kunden kan förstås också ställa eventuella frågor direkt till kundtjänst. I vyn visas även alla händelser och uppdateringar som relaterar till en faktura.

Längre ned på fakturan finns en tydlig specifikation, möjligheten att ladda ner en PDF-faktura och tillgång till alla tidigare fakturor.

Med den senaste uppdateringen har vi kommit ännu närmare vår målsättning om att skapa en betalning som både företag och deras kunder tjänar på. Detta är ett ständigt pågående arbete, där förändringen utgår ifrån vad som efterfrågas på marknaden, men som till stor del också baseras på den data och de tester som utförs av våra designers inom UX och produktutveckling.

För en djupare insyn i processen bakom Billograms nya fakturadesign rekommenderas denna intervju med Koert Jobse som arbetar med Billograms Design Research.


Är du nyfiken på vad billograms faktura kan göra för dig och dina kunder, vänligen kontakta våra säljare.

Fyll i din e-postadress så notifierar vi dig när en ny artikel publiceras

Martin Svane

Kommunikatör med förkärlek för fängslande ordföljder och idéer som får honom att önska att han kommit på dem själv. Några kommer han på själv och får sen äran att dela med sig av här.

Nästa inlägg

/

Publicerat i Kundupplevelse

Nyttja kraften i X- och O-data för att skapa bättre kundupplevelser

Vi förklarar begreppen X- och O-data, men också hur man kan kombinera dessa i en analys för att förbättra sin kundupplevelse....

Kundupplevelsen som en “göra-bort-sig buffert”!

Nu förklarar vi varför det bästa sättet att kompensera en kund för när något blir fel, är att göra väldigt rätt i alla era andra interaktioner....

How to Outsource with the Benefits of Insourcing

For a long time, there has been a general trend of outsourcing production to reap the benefits of cheaper labor and lower material costs. Although mostly established among industrial companies, the trend has spread to other industries, such as, telecom,...

Vald, omvald och invald – konsten att skapa lojala kunder

Kunder väljer eller väljer bort er varje gång ni möts. En måhända obehaglig tanke då alla möten kanske inte riktigt uppfyller de löften som gavs vid er första kontakt. Varje gång ni möter er kund ska därför ses som ett...