Det är dags att öppna ögonen och se fakturan som en del i kundrelationen

Möt finansmannen och investeraren Peter Sjunnesson som lämnade den traditionella betalningsvärlden för fintech startups.

Peter Sjunnesson menar att samhället står inför en förskjutning av makten inom betalnings-sektorn. En förskjutning där konsumenten får allt mer att säga till om. Den insikten fick honom att redan i början av det nya millenniet engagera sig i teknologiskt drivna betalningslösningar som t.ex. Klarna och Billogram. Innan dess hade han en rad prestigefyllda uppdrag i den mer traditionella betalnings-världen, så som vd för bolagen Intrum Justitia och Lindorff i Sverige.

Idag sitter han i styrelser och har investerat i en rad fintech startup-bolag där han bidrar med sin kunskap och sina erfarenheter från sin tid i den traditionella finansvärlden. Han ser sitt engagemang i startup-bolagen som ett sätt att betala tillbaka, att få hjälpa personer med bra idéer. Sådana som är entreprenörer men behöver någon som kan hjälpa dem hålla struktur.

Peter var en av de första investerarna i startup-bolaget Billogram som erbjuder en ny fakturalösning baserad på en interaktiv, webbaserad och delbar faktura. ==Han såg dels att en digital faktura förmodligen skulle bli självklar i framtiden, dels att en webbaserad faktura skulle möjliggöra att fakturan kunde förflytta sig från att vara säljarens verktyg till att bli kundens.==

Vi träffade Peter Sjunnesson på Billograms kontor på Humlegårdsgatan i Stockholm.


####Du beskriver en förändring inom betalningssektorn, men varför tror du att just den sektorn i det stora hela stått stilla så länge trots de teknologiska framsteg vi sett runtomkring oss de senaste åren?

För att det är så regelstyrt. Det är samhällets sätt att med lagar och regler säga till hur något ska fungera. Betalningen har helt enkelt hamnat i ett fack som är helt regelstyrt. Dessutom har det aldrig funnits något behov av innovation. Det är egentligen ganska billigt att skicka en faktura på papper. Det är ingen kostnadsfråga i dag. Portot är lågt för de som skickar mycket och att ta emot en betalning kostar inte så mycket. Vi har ett inkassosystem som är relativt effektivt, åtminstone i Sverige och Norden. Du har så lite att förlora på att fortsätta att göra något annat än att bara trycka ner priset och det är det som det har handlat om, att effektivisera.

==Sedan finns det ett motstånd mot att ändra betalningsflödet från traditionella fakturaleverantörer eftersom ju mer komplicerat det är desto mer får de att göra.== Nya lösningar som till exempel Billogram förenklar ju processen. Och tar bort mycket av det arbete som finns och som inte tillför värde. Och det är ju så med alla gamla affärsmodeller, vad du försöker göra är att hitta ett annat sätt att göra affären. Så att du kan skippa en del av din arbetsinsats och därmed sätta ett lägre pris, och det tror jag vi har gjort med Billogram.

####Är det samma anledning som varför fakturan i stort sett ser likadan ut nu som för tjugo år sedan?

Fakturan är ett legalt instrument som måste följa ett antal regelsystem. De som jobbar med det området följer regelsystemen och vill eller vågar inte utmana. Därför fortsätter det att vara likadant. ==Man är fostrad i hur en faktura ser ut och fungerar. Och det understödjer hela samhällets sätt att se på fakturan.== Det här är kulturellt. Det ser olika ut i olika länder. Det svenska sättet att se på fakturan ser annorlunda ut jämfört med det sydeuropeiska till exempel. Där har fakturan inte alls samma tyngd när det kommer till vad som händer om du inte betalar. Maktbalansen är förflyttad från företaget till mottagaren.

Fakturan är på väg att förvandlas till ett verktyg för kunden, inte säljaren.

Det jag tycker är spännande med just fakturan och det jag tror är på väg att hända i samhället är skiftet från att fakturan är ett verktyg för det säljande företaget till att numera flyttas successivt mot att bli ett verktyg för mottagaren av fakturan. För att få kontroll över sin egen ekonomi och hur den ser ut.

Just nu finns massor av företag som jobbar med privatpersonens hela ekonomiska situation. Mycket av det är ju fakturor som kommer in som man inte har kontroll över. Privatpersonen kommer snart vilja ha en hårdare kontroll över sin privatekonomi och där är fakturan en väldigt stor del av det.

####Vilka fler möjligheter ser du med fakturan framöver?

En möjlighet är merförsäljningen. Titta på vissa flygbolag till exempel där du som kund kan göra tillägg till resan hela vägen fram till gaten, till exempel genom att köpa till benutrymme. ==På samma sätt som kommunikationen i det fallet förlängs ända fram till konsumtionsögonblicket kan fakturan förlänga kommunikationen ännu längre, genom och förbi hela konsumtionsögonblicket.==

Många har missat fakturan som kundmötespunkt.

I dag fokuserar många på nya kunder, men missar att vidareförädla den naturliga diskussionen med konsumenten, mycket för att det inte funnits några verktyg, framförallt inte på fakturaområdet. Det är därför en app är så fantastisk. Där är du alltid live. Där har du möjligheten att möta din kund med aktuella erbjudanden. Varför skulle inte fakturan vara en del av det tänket?

==Elbolagen säljer till exempel olika sorters el och olika tid på sina elavtal och de kan även förlänga ett avtal i samband med fakturan.== Det finns ju massor av idéer som man skulle kunna ha som företag om man såg fakturan som kommunikationsfönster. Men det är som att fakturan alltid har varit något negativt istället.

Kunden måste betala för produkten och det kan aldrig vara positivt, men en nöjd kund betalar ju för en tjänst som han är nöjd med och det är inget negativt. Det kan till och med vändas till något positivt. Du kan visa vad kunden har betalat för så att kunderna lättare kan rationalisera sina beslut. ==Jag tror att det är ren feghet att inte våga förstärka relationen till konsumenten även i fakturan.==

####Vad fastnade du för i Billograms idé?

Den ursprungliga idéen som jag fastnade för att slippa pappret, att få en smidig digital lösning på något som är väldigt traditionellt, utskickat i ett brev. Och att kunna få den verifierad, att den är mottagen. Det är grunden i Billogram. Du tar bort så många fel i processen när du vet att den har kommit fram. Det vet du inte med ett brev.

Relaterat: Läs mer om hur Billogram skiljer sig från de traditionella faktureringslösningarna.

Sedan måste man komma ihåg att digitala lösningar bara är teknik som möjliggör andra angreppssätt på problem. Ungefär som om man tar en bil istället för en cykel. Poängen är fortfarande förflyttning, men med bilen går det mycket fortare. ==När du använder en digital lösning för fakturering är det ungefär som när du tar bilen istället för cykeln, fast med den omvända effekten för miljön eftersom digital data är bättre än papper.==

Ur ett konsumentperspektiv är det mycket bättre att ta emot ett Billogram istället för en statisk faktura.

Jag fastnade också för en annan aspekt av Billogram. När du skickar iväg fakturan behåller du kontrollen, jämfört med när du använder en traditionell fakturaleverantör som levererar pappersafakturor. Dessutom får konsumenten kontroll. Man kan nästan säga att det har blivit mer jämlikt. För du delar samma information. I det fallet du använder någon annan eller skickar en pappersfaktura är det bara du som har information om vad som händer.

För vad händer när man inte betalar och ringer och säger “jag har inte fått leverans”. Ja då blir det ju en bevisfråga. I Billogram är ju bevisfrågan inkluderad i kommunikationen. Så ur ett konsumentperspektiv är det mycket mycket bättre att ta emot ett Billogram. För du kan dokumentera det eventuella problemet.

####E-fakturan har ju funnits med ett tag nu, hur ser du på den?

Det finns ingen levande kommunikation med den. För vad händer om du inte betalar e-fakturan? Då måste du kontakta företaget på något annat sätt. Hur vet du att du får kontakt? Skickar du ett mejl? Vem är skyldig för leveransrisk för det mejlet? ==Det är väl kanske lite utav den tidiga innovationen av Billogram. Den som betalar har väldigt lite att säga till om.==

Att den som betalar ska få mer att säga till om syns tydligt när man tittar på vad som händer med banksystemet i Europa. I de nya systemen kan konsumenten alltid dra tillbaka en betalning, just för att man anser att konsumenten har för svag ställning. Jag tror att det är en tendens i samhället generellt att försöka stärka konsumentens möjlighet att säga att något har blivit fel.

####Vad säger du till de som fortfarande är skeptiska mot digitala lösningar som Billogram?

==Om de inte känner sig övertygade av möjligheten att skapa bättre kundupplevelser och därför få lönsammare kundrelationer==, tycker jag att de kan räkna själva på hur mycket det finns att spara in på Billogram i rena pengar.

Gör din egen beräkning på hur stora besparingar du kan göra med vårt kalkyleringsverktyg.