3 anledningar att använda storyboards i ditt kundupplevelse-arbete

Trött på personas och klassiskt målgruppsarbete? Svårt att få det att fästa? Bred då väg för storyboards – ett enkelt och nyskapande verktyg när du vill öppna nya tankebanor. Vad är storyboards och vilka är de främsta anledningarna till att använda sådana?

Att arbeta med kundens upplevelse av ditt varumärke, produkt eller tjänst kan vara en abstrakt utmaning. Men med storyboards kan ni skapa er en gemensam bild av hur t.ex. en kontaktyta eller en ny produkt ska upplevas av kunden. Vad känner och tänker kunden före/under/efter kontakten? Hur beter den sig?

Storyboarding som grepp föddes i Hollywood på 30-talet och blev snabbt en standard som nu förfinats i över 80 år. Om syftet med storyboards i filmproduktion kan sägas vara “att skapa filmen innan man faktiskt skapar den”, syftar verktyget för varumärken till “att skapa upplevelsen innan man faktiskt skapar den”.

Hur kan en storyboard se ut?

Såhär såg en storyboard ut för den andra Star Wars-filmen:

hga5yqeo5x43scxcvlrd-1
(Källa: io9)

Era storyboards kan vara lika inrutade och uppstyrda, men ni kan också gå på den enklare linje vi valde när vi använde storyboards som verktyg i skapandeprocessen för en bloggpost.

Då såg resultatet ut såhär:

3-storyboard-Karin-2

Storyn om vår stressade person ovan hade många fler illustrationer; endast en ruta räcker aldrig för att få med hela det förlopp som är intressant för kundupplevelse-snickare.

Oavsett hur den ser ut, är grundkravet på en storyboard detta: den innehåller en illustration som levandegör en situation, som du dessutom beskriver i ord. Vill du sedan addera flera bilder till varje text, klippa in ljud eller annat, kör i vind!

De 3 främsta anledningar till att testa storyboards

1. Det väcker nya frågor
AirBnB är ett föregångarföretag inom mycket som gäller kundupplevelsen. Föga förvånande använder de storyboards. Medgrundaren Brian Chesky menar att storyboards väcker mycket fler frågor än en klassisk kundresa skapad endast av ord, rutor och pilar:

“När du måste storyboarda något, ju mer realistiskt det är, desto fler beslut måste du ta”, säger han. “Typ är dessa värdar män eller kvinnor? Är de unga, är de gamla? Var bor de? I stan eller på landet? Varför är de värdar? Är de nervösa? Det är inte bara att de [gästerna] kommer till huset. De kommer till huset, hur många väskor har de? Hur mår de? Är de trötta? Vid den punkten börjar du designa för saker för ett väldigt speciellt användningsområde.”

2. En bild säger mer än tusen rutor i Excel
Storyboards föddes för att ge liv till filmmanus. Ni kan använda dem för att ge liv till de ord som vanligen styr varumärkens arbete: strategier, briefar, statistik. Du vet själv hur det är att sitta framför ett Excel-dokument fyllt av siffror och kommentarer, eller en Powerpoint med diagram och kurvor. Välgrundat – men inspirerande? Nej. Framförallt kan du få en bild i huvudet av de strategiska insikter som målas upp, medan kollegan kan få en helt annan.

computer-graphs-2

Storyboards ger liv till siffror och ord. De utgör något gemensamt att jobba utifrån som är mycket mer levande än ren statistik. Du minns dessutom mycket bättre baserat på bilder som formar en historia, bevisar forskningen, eftersom berättelser aktiverar spegelneuroner i hjärnan (d.v.s. berättar du om hur du sparkade tån i skrivbordet aktiveras samma ställen i min hjärna som om jag själv hade sparkat tån).

3. Ett enkelt men samtidigt nytt grepp
Att få en nystart i ett arbete som är trött eller har stagnerat, kan ofta innebära “in med dyra konsulter” eller “boka en konferenslokal i skärgården så att vi kan få ett miljöombyte”. Storyboards låser på samma sätt upp nya tankebanor men de gör det med en nota på 0:- och en förberedelsetid på 30 sekunder. Ta fram papper och penna till nästa möte med teamet, säg “vi ska rita streckgubbar för att se situationen på ett nytt sätt” och du har garanterat kollegornas uppmärksamhet. Det kan vara det enklaste stora framsteget ni någonsin gjort i er kreativa process.

Streckgubbe-1-1

Lycka till med att använda storyboards för att lyckas bättre i kundupplevelsearbetet! Blev du taggad så är den här texten bara ett smakprov av vad du får lära dig i den mer djupgående “Upptäck storyboards – ett nytt sätt att förstå kunden”, som du kan läsa på vår blogg.

Fyll i din e-postadress så notifierar vi dig när en ny artikel publiceras

Samuel Stenberg

Samuel är varumärkesutvecklare, med i Billograms marknadsteam samt övertygad att företag kan vara bättre för kunderna än de är i dag. Så han skriver gärna om hur digitaliseringen hjälper dem på vägen.

Nästa inlägg

/

Publicerat i Kundupplevelse

Ett tyst avtal med elbolagen

Nyligen fann jag mig på jakt efter ett nytt energibolag. Detta efter att mitt tidigare hade styrt om och blivit en mjukvaruleverantör åt energibolagen. Det får sägas vara en av baksidorna med att dras till de snabbfotade utmanarna, som jag...

Motverka kundtapp genom att skapa tillhörighet för kunderna

I en globaliserad värld letar allt fler konsumenter efter ett sammanhang där de kan identifiera sig med andra. Abonnemangsbaserade bolag som vill behålla sina kunder, har här en möjlighet att omdefiniera vad deras abonnemang innebär och konkurrera på ett nytt,...

Lärdomar från 2019 års SKI-rapport för mobiloperatörer

På det stora hela rör sig mobilbranschen åt rätt håll. Det senaste årens förbättring visar att branschen lyckats flytta fokus från täckning och abonnemang till tjänster och erbjudanden (och numera gäller det inte bara förlöpare som en av våra kunder,...

Varför säger den moderna kunden upp sitt abonnemang?

Fler och fler bolag använder sig av abonnemang, vilket skapar en ny utmaning: Hur behåller man kunderna – och hur vet man att de inte är latenta avhoppare? Hur de moderna abonnemangsbolagen gör det och vad deras kunder värdesätter, skapar lärdomar...