250 år av teknologiska revolutioner visar oss vägen framåt

Vad har industriella revolutionen, ångkraften, stålet, oljan, bilarna och massproduktionen gemensamt med dagens teknologiska revolution? Mycket mer än vad man skulle kunna tro, visar det sig.

Du kanske är en av alla de som sitter på ett svenskt företag och undrar hur, eller ens om, digitaliseringen påverkar dig. Behöver du verkligen bry dig? Behöver din verksamhet bli digital?

Det korta svaret är ja. Det längre svaret är en resa 250 år tillbaka i tiden genom den industriella revolutionen, genom ångkraft och järnvägar, förbi stålet vidare genom oljan, bilarna och massproduktionen och slutligen fram till den informations- och kommunikationsrevolution som började på 70-talet och som vi befinner oss i just nu.

alt


Att titta tillbaka är att titta framåt

alt

För att förstå den teknologiska revolution vi befinner oss i just nu behöver vi titta tillbaka på de tidigare revolutionerna och kartlägga deras händelseförlopp och orsaker. En sådan kartläggning visar att revolutionerna är kusligt lika varandra på så sätt att de följer samma förlopp:

alt

Oavsett om det handlar om ångkraft, stål, bilar eller informationsteknologi börjar det alltså med en kritisk produktionsfaktor som plötsligt blir billig och slutar med en period av sammanslagningar och spridning av nyttan som den nya teknologin för med sig.


En teori som förklarar orsakerna och visar oss framtiden

Ekonomen Carlota Perez har lagt fram en teori som försöker förklara varför teknologiska revolutioner verkar följa den här utvecklingskurvan. Med hjälp av den kan vi börja förstå orsakerna till förloppet som en tekonologisk revolution följer, men teorin hjälper oss även med det vi framförallt ska ägna den här artikeln åt: att förstå hur den revolution vi befinner oss i just nu kommer att fortsätta utveckla sig. Förstår vi det – kan vi också fatta klokare beslut kring vilka strategier vi ska använda i våra affärsverksamheter.


Så börjar en teknologisk revolution

Varje teknologisk revolution börjar på samma sätt. Ett antal teknologier skapar tillsammans plötsligt ett teknologiskt system. Det teknologiska systemet fungerar sedan som en plattform som låter oss ta fram helt nya innovationer.

I den teknologiska revolution vi befinner oss i just nu var några av de teknologier som tillsammans skapade själva systemet:

alt

Tillsammans har de bildat en plattform som nu låter oss göra saker som var helt otänkbara för bara några år sedan. Snacka om synergier.

Den här plattformen som vi nu står på har gett oss mycket, så mycket att det nästan är svårt att ge exempel. Hela världen ser annorlunda ut idag jämfört med 60-talet. Bland annat har plattformen automatiserat en stor del av t.ex. våra industrier, där vi dessutom bara sett början på utvecklingen. Den har också kopplat ihop världen på ett sätt som gör att geografiska avstånd inte längre är ett hinder för samarbete.


##Installationsfasen och spridningsfasen När de nya teknologierna bildat plattformen är revolutionen igång. Varje teknologisk revolution har enligt Perez två huvudfaser: installation och spridning.

==Under installationsfasen går det åt mycket kapital till att bygga upp infrastrukturen== som den teknologiska revolutionen behöver. Den nya teknologin måste i den här fasen tryckas ut på marknaden eftersom kunderna inte förstår fördelarna och därför måste övertygas om varje ny sak. Den teknologiska kunskapen tillhör under installationsfasen en liten klick människor som snabbt skaffar sig en ekonomisk fördel gentemot resten av befolkningen.

Vi har kunnat följa installationsfasen av den nuvarande revolutionen på nära håll under de senaste 30 åren. Enorma summor har investerats i banbrytande innovation och i att bygga upp infrastrukturen. Förlöpare som Steve Jobs har lagt stor energi på att sälja på oss teknologin och en enorm mängd nya marknader har uppstått.

==När installationsperioden är över och spridningsperioden av en teknologisk revolution tar vid vill kunderna plötsligt ha teknologin== och drar på så sätt ut den på marknaden utan att företagen behöver trycka på lika hårt. De har helt enkelt ett genuint begär av teknologin, fattar den och kan många gånger bättre än företagen föreställa sig hur de vill använda den (ypperligt läge i revolutionens förlopp för kunddriven utveckling).

Företagen går under spridningsperioden därför från att behöva skapa nya marknader till att expandera befintliga. De ekonomiska fördelarna som tidigare tillhörde en liten klick som behärskade teknologin tillhör nu långt fler eftersom teknologin är house hold, vilket minskar den ekonomiska ojämlikheten som uppstod under installationsfasen.


Var befinner vi oss just nu?

Så var befinner vi oss nu? Är vi fortfarande kvar i installationsfasen eller har vi klivit över i spridningsfasen?

Enligt Perez har vi efter drygt 30 år lämnat installationsfasen av informations- och kommunikationsrevolutionen och gått över till spridningsfasen. Vi har fått en helt ny infrastruktur, sett en period av häftig innovation som följdes av dot-com-bubblan. Vi har gått igenom den efterföljande recessionen och fått nya lagar och regler från myndigheterna och nu senast har vi sett en period av sammanslagningar och spridning av nyttan från den nyvunna produktiviteten. Alla tecken pekar tydligt på att vi har glidit över till spridningsfasen.

Vad händer då härnäst? Den plattform vi står på nu skulle kunna elevera oss till höjder som vi inte ens kan drömma om. Kanske kliver vi in i en värld där algoritmerna känner oss bättre än vad vi känner oss själva, en värld där det logiska inte är vad vi tänker eller känner, utan vad algoritmen säger. Kanske uppfinner vi artificiell intelligens som bara minuter efter sin födelse ritar om kartan för inte bara mänskligheten utan för hela universum. Det enda vi med säkerhet vet är att det aldrig varit svårare att säkert veta någonting. Så allt vi kan göra är att förbereda oss på en omvälvande resa.

alt

Vad säger då teorin? Jo om den här revolutionen följer samma mönster som de fyra senaste, vilket allting pekar på, kommer informations- och kommunikationsteknologin att bli allt mer allomfattande. Innovationen kommer inte att fortsätta vara lika spektakulär som under de senaste 30 åren. Vi kommer inte längre att prata om teknologin på samma sätt utan se den som självklar. Det betyder att vi inte längre kommer prata om internet-företag, onlinebutiker eller digitala foton – allt det där kommer vara lika självklart som att alla företag i dag använder elektricitet.

Läs även: Framtidens faktura - från transaktion till relation.

Det vi också kan räkna med är att företagen mer och mer kommer fokusera på att expandera sina befintliga marknader. Istället för att innovera, bygga infrastruktur och övertyga kunderna om teknologin kan de fokusera på att använda infrastrukturen, ta hjälp av kunderna att förstå utveckla sina erbjudanden och på det sättet växa. Vi har redan sett många som fattat teknolgin och omstörtat hela branscher. Det här kommer fortsätta till alla har fattat teknologin. De som ändå inte är beredda att förstå och förändras kommer inte längre kunna konkurrera. Att kämpa emot en teknologisk revolution är som att kämpa emot vintern. Den kommer och du kommer behöva anpassa dig eller frysa ihjäl.

Teknologin kommer enligt teorin bli allt billigare och enklare att använda, vilket kommer göra att den på samma sätt som elektriciteten kommer leta sig in i alla vinklar och vrår av samhället. Den här teknologiska revolutionen har redan och kommer precis som de tidigare att fortsätta påverka alla affärsverksamheter, oavsett hur de ser ut. Ta klassiska auktionsfirman Sotheby´s till exempel.


En traditionell aktör blir digital

Sotheby´s grundades i London 1744 som en auktionsfirma för föremål som böcker, konst och juveler. Sedan dess har de alltjämnt befäst sin position som världsledande när det kommer till just auktioner. Genom åren har de fått förtroendet med allt från Napoleons bibliotek till tavlor av såväl Picasso som Rembrandt.

Sotheby´s andas verkligen historia med sina i högsta grad fysiska objekt, sina förnäma auktionsrum och en kundkrets av förmögna människor. Men även hit når digitaliseringen:

“Throughout the month of July, we presented a series of five online-only sales at a time when historically the company, and our engagement with clients, was particularly quiet. We offered a range of property from prints to books and Contemporary Art and the results were encouraging. We had nearly 1,000 clients register to bid, an average sell-through rate of 79% including two-sales, by the way, they were 100% sold and 33% of the buyers new to Sotheby’s.”
- Thomas Smith, Chief Executive.

Sotheby´s har investerat i teknologi både för att möta sina kunder på ett bättre sätt, men också för att förbättra sina interna processer. Även de mest traditionella branscherna kan hitta nya vägar framåt genom digitalisering. I det fallet är Sotheby´s ett bra exempel.


Anpassa strategin efter var vi befinner oss i revolutionen

Om vi nu köper det faktum att även den här teknologiska revolutionen kommer följa samma övergripande händelseförlopp som de tidigare måste vi förstå en sak: de strategier som fungerat de senaste 30 åren kommer inte fungera de kommande 30.

Spridningsfasen handlar inte om att hitta nästa iPhone, utan om att sprida teknologin till alla delar av samhället. Förbi är enligt teorin den omvälvande innovativa perioden. Här är den mer stabila perioden då vi upptäcker nyttan med teknologin. Vi måste nu sluta se teknolgin som en feature för vårt erbjudande, och börja använda den där den passar, som om det vore en självklarhet.

Innovation måste nu bli en del av den dagliga verksamheten för företagen och den bör ske i små steg, överallt. Det här blir en stor förändring för alla som lärt sig att leda ett företag under de senaste 30 åren.

Så, behöver du bry dig om digitaliseringen? Påverkar den verkligen ditt företag, din bransch? Om vi har lärt oss någonting av historian är det att en teknologisk revolution påverkar varje vrå av vårt samhälle. Vi har lärt oss att de som står emot försvinner. Att de som lär sig använda teknologin till sin fördel också får makten över sina liv.

Välkommen till spridningsfasen.

På Billogram använder vi teknologin till att omvandla den traditionella fakturan. Från kundfientlig kravhantering till en på webben gemensamt delad mötesplats, det förändrar i grunden fakturans funktion. Från att enbart hantera transaktioner till att även omfatta det viktigaste du har - dina kundrelationer.

Fullkomligt logiskt när man tänker efter. Lär känna din nya faktura här!