Fakturan går från nödvändigt ont till en god kundupplevelse

Ända sedan vi på Billogram utvecklade vårt digitala format och gav det samma interaktivitet som en hemsida, har fakturan även utrustats med smart teknik som effektiviserar och automatiserar processen för fakturautställaren. Något som både frigör resurser och sänker kostnader. Med Billograms nya design tar fakturan ytterligare ett stort kliv mot att erbjuda en mer effektiv betalprocess – och en användarvänligare upplevelse.

Jämfört med PDF- och pappersfakturor, har den interaktiva fakturan nästan bara namnet gemensamt med sina föregångare. Ny funktionalitet innebär bland annat en ökad tydlighet, fler nya betalsätt och möjligheten att kontakta kundtjänst direkt via fakturan. Sammantaget ger det uppdaterade gränssnittet kunden en bättre upplevelse av utställarens varumärke, samt erbjuder en smidigare upplevelse, förbättrad kontroll och ökad valfrihet.

Utöver ökad varumärkesexponering har fokus för den senaste designuppdateringen legat på att kunden på ett bättre sätt ska kunna hantera och överblicka sina betalningar. Alla Billograms digitala fakturor är dessutom responsiva och omni-anpassade, vilket innebär att samma upplevelse utlovas oavsett om fakturan öppnas på mobilen, surfplattan, i internetbanken eller på datorn.

Fakturautställaren ges även stort utrymme att kommunicera sitt varumärke till mottagaren via headerbilden. Här kan kampanjer eller nya budskap presenteras vid varje fakturatillfälle, vilket bidrar till en mer sammanhållen grafisk profil och samtidigt ger en mer intressant upplevelse av varumärket. Även själva kunden står i fokus, med namnet tydligt centrerat i toppen av fakturavyn. Här finns också en uppmaning om att aktivera autogiro och plats för att presentera viktiga notiser.

Själva fakturavyn har vidgats till att ge rum åt upp till tre olika fakturor, där var och en kan betalas på valfritt sätt. Specifikationen klickas enkelt fram och ger en tydlig överblick av vad kostnaden avser.

Under varje belopp visas den aktuella betalstatusen tydligt, vilket minskar risken för uteblivna betalningar och dubbelbetalningar.

I högra hörnet på fakturan finns en meny där mottagaren bland annat enkelt kan se hela fakturan, spara den som PDF, eller kontakta kundtjänst.

Betalknappen öppnar upp en undermeny med enkla betalsätt som Swish, Banköverföring eller QR-kod.

Det som vi kallar engagemangsytan, finns till för att kunna lyfta fram information, undersökningar eller relevanta erbjudanden. Upp till två olika budskap kan presenteras vid varje fakturatillfälle och länkar sedan vidare till valfri sida. Kunden kan även agera på ett erbjudande direkt på fakturan. Den information som presenteras här kan med fördel och enkelhet individanpassas eller segmenteras.

Meddelandefunktionen finns nu dels under menyn på varje faktura, men nås också längst ner på sidan. Här erbjuds utställaren att addera meddelanden innan fakturan skickas, men kunden kan förstås också ställa eventuella frågor direkt till kundtjänst. I vyn visas även alla händelser och uppdateringar som relaterar till en faktura.

Längre ned på fakturan finns en tydlig specifikation, möjlighet att ladda ner en PDF-faktura och tillgång till alla tidigare fakturor.

Vår målsättning är att skapa en betalning som både företag och deras kunder tjänar på. Detta är ett ständigt pågående arbete, där förändringen utgår från vad som efterfrågas på marknaden, men som till stor del också baseras på de data och tester som utförs av våra designers inom UX och produktutveckling.

För en djupare insyn i processen bakom Billograms nya fakturadesign rekommenderas denna intervju med Koert Jobse som arbetar med Billograms Design Research.

Är du nyfiken på vad Billograms faktura kan göra för dig och dina kunder? Tveka inte att kontakta oss!